top of page
Original on Transparent.png
  • Facebook - svarta cirkeln
  • Instagram - svarta cirkeln

Regeringens krispaket. Så påverkas din ekonomi av COVID-19

  • Leonid Zhevak
  • 16 mars 2020
  • 2 min läsning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Viaspar.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Viaspar och Compricer.

Under måndagen 2020-03-16 presenterades av regeringen ett krispaket för hantering av de ekonomiska konsekvenserna orsakade av Coronaviruset. Krispaketet innebär en hel del åtgärder, som vi i denna artikel vill reda ut. Tanken är att du som läsare får en bättre förståelse för vad det innebär för dig. Här kommer en lista på 3 reformer som påverkar din privatekonomi.

Viaspar - Letar du efter hög sparränta? ViaSpars sparkonton har rörlig ränta, f.n. 4.50%, fria uttag och inga kontoavgifter eller uttagsavgifter. Viaspar.se

1. Korttidspermittering Den åtgärden som troligtvis påverkar svenskarnas privatekonomi mest är korttidspermittering. Det innebär att anställda kan gå ned i arbetstid med bibehålla större delen av lönen. Staten tar på sig den extra kostnaden och skjuter till nödvändiga resurser.

En anställd kan på så sätt exempelvis kunna gå ned i 40 procents arbetstid med 90 procent av lönen kvar. Tanken med reformen är att göra det möjligt för företag att snabbt kunna dra ned på personalkostnaderna.

De nya reglerna kring permittering gäller från måndag den 16 mars. 2. Sjuklön Normalt är det arbetsgivaren som betalar ut sjuklön till dig. Sjuklönen är vanligtvis 80 procent av lönen, oavsett vad din inkomst ligger på. Från krispaketet som regeringen presenterade framgår det nu att staten kommer att stå för sjuklönekostnaderna för anställda ända fram till mitten av maj.

Det här påverkar inte din ekonomi som sådan, utan snarare underlättar för din arbetsgivare. Det i sin tur minskar risken att företaget går i konkurs och du förlorar ditt jobb. 3. Smittbärarpenning Försäkringskassan kan betala ut ersättning till den som rent fysiskt kan arbeta, men inte får göra det på grund av risken för att smitta ner andra.

För att ha rätt till smittbärarpenning måste du får ett läkarbeslut om att du är eller kan vara smittad av coronaviruset och därmed inte får gå till jobbet.

Penningen ersätter cirka 80 procent av din lön, men det finns ett tak på högst 804 kronor per dag.


 
 
 

Comments


bottom of page