Hur bedöms din kreditvärdighet?
- Leonid Zhevak
- 28 aug. 2019
- 2 min läsning
Uppdaterat: 12 sep. 2019

Kreditvärdighet är ett mått på hur väl du har skött din ekonomi tidigare. Ett högt värde innebär att du har skött din ekonomi bra och är en bra kund för hyresvärdar och kreditgivare. Ett lågt värde innebär sämre ekonomi med stor sannolikhet till betalningsanmärkningar. Därmed bedöms man av intressenter som mer benägen till att missköta ekonomin även framöver. Det i sin tur innebär större risker för kreditgivare, vilket resulterar i högre räntor samt färre möjligheter för lån och val av bostad. Nedan hittar du de faktorer som huvudsakligen påverkar din kreditvärdighet. 1. Nuvarande lån och krediter samt kredithistorik Dina nuvarande lån och krediter samt kredithistorik påverkar nivån av din kreditvärdighet. Är det så att du har flera smålån eller SMS-lån så påverkas din kreditvärdighet negativt då dessa klassas som högre risk. Du behöver alltså inte ha misskött betalningarna för att de ska ge ett lägre värde. Långivare kollar även på hur väl du har skött dina tidigare betalningar för lån och krediter. Sena inbetalningar påverkar kreditvärdigheten negativt så det gäller att se till att dessa betalas senast på förfallodatum.
2. Livssituation
En av faktorerna som påverkar kreditvärdigheten är hur stabil din livssituation bedöms att vara. En stadig anställning under en längre tid samt om ni är ett par som har bott på ett och samma ställe i flera år ses i regel som positivt. Äger ni dessutom boendet så är det ännu bättre. Andra aspekter som ingår i denna kategori är barn, ålder och om man är nygift.
3. Inkomst En av de mest självklara faktorerna i bedömningen av individens kreditvärdighet är givetvis hens totala inkomst. Bland inkomster inräknas inkomst från tjänst och näringsverksamhet. Andra typer av inkomster som försäkringar, a-kassa ersättningar och andra av bidrag tas inte med i beräkningen. Tillgångar i form av aktier och fonder räknas dock med.
4. Fasta utgifter Storleken på dina fasta utgifter påverkar din kreditvärdighet i och med att dessa avgör hur mycket pengar du har att röra dig med och om banken anser att du har råd att betala tillbaka lånet. I den kategorin ingår boendekostnader så som hyra, vatten, el, försäkringar med mera. Är det så att du har en bostadsrätt så ingår även amortering och ränta på bostadslånet i fasta utgifter. Antal barn påverkar också i och med att man antar att fler barn innebär högre kostnader. Läs också: Så förbättrar du din kreditvärdighet. Eller 5 tips på hur du kan förbättra din ekonomi
Comments