Nästan 70% av din lön går till skatt. Läs mer här.
- Leonid Zhevak
- 1 aug. 2019
- 2 min läsning
Uppdaterat: 5 sep. 2019

Skatten är svenskarnas absolut största utgift. Enligt Institutet för Privatekonomi på Swedbank betalar en lönetagare med 25.000 kronor i lön 17.200 kronor i skatt, vilket motsvarar cirka 69%. Skatten består för det mesta av 3 delar som beskriv nedan och dras i den ordningen som listan är.
1. Arbetsgivaravgifter
Arbetsgivaravgift är den första skatten som du debiteras när det kommer till din inkomst. Det är en skatt som din arbetsgivare måste betala ovanpå den lön som betalas till dig, vanligtvis som ett procentuellt påslag som betalas in till skattemyndigheterna. Full arbetsgivaravgift är cirka 32% av bruttolönen som betalas ut, det vill säga att om du ska få 30.000kr i lön innan skatt, så betalar din arbetsgivare ut cirka 39.000kr.
2. Inkomstskatt
Efter arbetsgivaravgifter är betalda så betalas inkomstskatt. Denna kan du se på din lönespecifikation. Inkomstskatt är en skatt som betalas av den som har en beskattningsbar inkomst i form av exempelvis lön. I Sverige har vi progressiv skatt, vilket innebär att den procentsats som betalas i skatt ökar när inkomsten ökar. Den genomsnittliga kommunala skattesatsen 2019 i Sverige är cirka 32%.
3. Konsumtionsskatter
Slutligen betalar du konsumtionsskatter med de pengarna som blir över från arbetsgivaravgifter och inkomstskatt. Konsumtionsskatter är skatter som du betalar i samband med att du köper varor och tjänster. Exempel på konsumtionsskatter är skatter på el, bränsle och moms. Konsumtionsskatter är en indirekt form av beskattning, det vill säga att de är inbakade i priset när du handlar. Därför kan det vara svårt för dig som konsument att hålla koll på hur mycket pengar som går till konsumtionsskatter. Beräkningar för hur högt påslaget är för konsumtionsskatt varierar men hamnar oftast på cirka 20% efter att de andra skatterna är dragna.
Läs också: 5 saker som kostar dig mer än vad du tror.
Comments